Gratis indicatie
Gratis advies
5 jaar nazorg
Energiezuinig

Klanten beoordelen Koelklimaattechniek met een 9.7 228 reviews via

Naar keuzehulp
Naar bespaarhulp
+31 (0) 411 608168

Hoe onderhoud ik mijn
airconditioning?

september 4, 2023

Het regelmatig onderhouden van je airconditioner is essentieel om ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken en om eventuele problemen te voorkomen of dat u te veel onnodig energie verbruikt.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je airco goed te onderhouden:

 1. Regelmatig reinigen: Stof en vuil kunnen zich ophopen in de filters van uw airconditioner. Controleer regelmatig de filters en reinig of vervang ze indien nodig. Houd ook de ventilatieopeningen vrij van vuil en stof.
 2. Controleer de condens afvoer: Zorg ervoor dat de condens afvoer van je airconditioner niet verstopt raakt. Dit kan leiden tot vochtproblemen en schimmelgroei. Controleer de afvoer regelmatig en reinig deze indien nodig.
 3. Laat de airconditioner een tijdje draaien zonder koeling: Voordat je de airconditioner uitschakelt voor langere tijd, kun je de ventilatorfunctie inschakelen en de unit een tijdje laten draaien. Hierdoor kan de airconditioner vocht uit de lucht blijven verwijderen zonder te koelen, waardoor de kans op vochtophoping in de unit wordt verminderd.
 4. Laat periodiek onderhoud uitvoeren: Naast het zelf uitvoeren van onderhoud, is het ook verstandig om je airconditioner regelmatig te laten controleren door een van onze professionele monteurs. Zij kunnen problemen identificeren voordat ze ernstig worden en ervoor zorgen dat je airconditioner optimaal blijft werken. Ook zorgen zij dat de condensor- en verdamper van je airconditioner schoon worden, zodat de efficiëntie van de unit optimaal blijft.

Onderhoud van je airco: hoe vaak is voldoende? Tegenwoordig is een airconditioner een handige keuze vanwege de vele voordelen die het biedt! Maar om ervoor te zorgen dat je airconditioner vele jaren meegaat, is het cruciaal - en soms zelfs verplicht - om regelmatig onderhoud uit te voeren.

 1. Verplicht onderhoud:
 • Als je airco meer dan 2,3 kg R410A of 7,4 kg R32 koelmiddel bevat, is onderhoud verplicht.
 • De onderhoudsfrequentie varieert op basis van het koelmiddelgehalte:
  • Minder dan 5 ton CO2eq of meer dan 50 ton CO2eq: jaarlijks onderhoud.
  • Minder dan 50 ton CO2eq of meer dan 500 ton CO2eq: onderhoud elke zes maanden.
  • Meer dan 500 ton CO2eq: onderhoud elke drie maanden.

2. Jaarlijks onderhoud voor garantie: Voor veel airco's is jaarlijks onderhoud vereist om aanspraak te maken op de wettelijke garantie.

3. Wanneer onderhoud nog meer nodig is:

 • Als de airco meer lawaai maakt dan normaal, kunnen filters verstopt zijn. Reinig ze eerst, en als het lawaai aanhoudt, bel dan een professional.
 • Als de airco langer duurt om een ruimte te koelen of te verwarmen, kunnen de filters verstopt zijn of het koelvloeistofpeil te laag zijn.
 • Stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie. Zorg dat u niet onnodig energie verbruikt.
 • Als de airco een slechte geur verspreidt en de filters zijn gereinigd, er zit waarschijnlijk schimmel in je airconditioning.

Heb je vragen? Neem contact op met ons voor meer informatie.

koelklimaattechniek

De keuze van onze experts

Installatie & Onderhoud

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram