Hoe verwarmt een airconditioning?

De warmte wordt uit de buitenlucht gehaald door het buitendeel (condensor). De warmte wordt door het gas naar de binnenunit getransporteerd, de warmtewisselaar. Door middel van een ventilator in de binnenunit wordt de warmte in de ruimte gebracht.


Hoe koelt een airconditioning?

De warmte wordt uit de binnenlucht gehaald door het binnendeel, de warmtewisselaar. De warmte wordt door het gas getransporteerd naar de buitenunit (condensor). Hier kan door middel van een ventilator de warmte afgevoerd worden.

 


Hoe ontvochtigt een airconditioning?

Als de airconditioning koelt wordt het binnendeel (warmtewisselaar) erg koud. Als hier warme en vochtige lucht doorheen gaat zal het vocht in de lucht condenseren op de lamellen van de binnenunit. In de binnenunit zit een waterbak met een afvoer om het water af te voeren.


Hoe zuivert een airconditioner de lucht?

De lucht wordt door de binnenunit constant gecirculeerd. In deze warmtewisselaar zitten filters die de lucht filteren.  Bij de circulatie wordt de gekoelde lucht vochtig en de fijnste deeltjes zullen aan de vochtdruppels blijven plakken. Deze worden afgevoerd in de condensafvoer. 


Kan een airconditioning ook bevochtigen?

Ja, er zijn airconditioners die bevochtigen. Deze halen de vocht uit de buitenlucht en brengen het vocht naar het binnendeel (de warmtewisselaar). Vervolgens wordt het in de ruimte gebracht. Klik hier voor de URURU SARARA van Daikin.


Hoe kan ik zien hoe zuinig een airconditioning is?

SCOP is de afkorting voor Seasonal Coefficient Of Performance. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. In de SCOP waarde is, in tegenstelling tot de verouderde COP waarde, ook de negatieve invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Een airco koelt bij een lage buitentemperatuur namelijk minder goed dan bij een hogere buitentemperatuur. De SCOP waarde is daardoor een meer realistische waarde waarmee airco's beter te vergelijken zijn wat hun werkelijke energieverbruik betreft.

SEER is de afkorting voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. In tegenstelling tot de verouderde EER waarde, wordt in de SEER waarde ook de invloed van de buitentemperatuur verwerkt. Hierdoor zijn airco's beter met elkaar te vergelijken omdat de efficiency niet bij de meest gunstigste omstandigheden, maar in de realistische situatie wordt gemeten .


Wat is een split airco systeem?

Een split airco systeem bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die bij plaatsing gekoppeld worden met koperen gas/elektra leiding. Voor het binnendeel zijn meerdere opties mogelijk, zoals bijvoorbeeld een Cassette, wand- of muurunit. Het buitendeel is meestal rechthoekig met een ventilator en wordt doorgaans geplaatst op een muursteun of op dakbalken.


Wat is een multisplit of een duosplit?

Een Multisplit systeem bestaat uit minimaal 2 binnendelen en een buitendeel. Het verwarmen/koelen van meerdere ruimte kan met behulp van een multi-split airconditioning , een singel split is voor een enkele ruimte.


Welke merken kan ik het best kiezen?

Er zijn A merken en B merken. Wij adviseren A-merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba. Dit zijn units met bewezen kwaliteit in de afgelopen decennia. Tevens geven de topmerken 5 jaar garantie en blijven onderdelen minimaal 25 jaar beschikbaar.


Wat is een inverter?

Een inverter is een compressor die op gewenste capaciteit kan draaien. Als de airco 10% vraagt, dan gaat de compressor op 10% draaien. Vraagt de airco 65% dan draait de compressor op 65%. De normale compressor kan alleen aan en uitschakelen (0% of 100%). Dit verbruikt meer stroom omdat koelen voor 50% toch 100% aan stroom  voor de compressor kost.


Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en vice versa. Voor het verplaatsen van de warmte of koude lucht gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel.


Welk vermogen moet ik kiezen?

Het te kiezen vermogen is van veel factoren afhankelijk, waaronder:

 1. Inhoud van de ruimte.
 2. Isolatiewaarde.
 3. Aantal ramen.
 4. Ramen op het zuiden.
 5. Type dak (zoals een platdak of puntdak).
 6. Type woning (vrijstaande woning, flat, middenwoning en dergelijke).
 7. Warmtebronnen in de te koelen ruimte.

Bij een goed geisoleerde ruimte rekenen wij min. 35kW per m³.


Zijn de goede merken fluisterstil?

Merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba hebben wandmodellen met een fluisterstil niveau van 19dB. Dit is echt fluisterstil omdat omgevingsgeluid op rustige plaatsen al 40dB is.


Zijn de airco systemen zuinig in energieverbruik?

De A-merken zijn zeer zuinig in verbruik en halen energie waardes van A+++. Tevens verwarmen alle airconditioners van A-merken zuiniger dan de zuinigste CV-systemen.


Heeft een airconditioner onderhoud nodig?

Ja. Airconditioners hebben onderhoud nodig en in de meeste gevallen 1 keer per jaar.

 • Wettelijk volgens de F-gassenverordening moet elke koeltechnische installatie met een inhoud waarvan het CO2-equivalent groter is dan 5 ton jaarlijks onderhoud hebben.  Deze units moeten verplicht ieder jaar een onderhoud hebben. 
 • De 5 jaar fabrieksgarantie geldt bij een gedegen onderhoud door een gecertificeerd bedrijf.
 •  Verwarmt en koelt u het hele jaar, dan adviseren wij in ieder geval één keer jaar onderhoud.
 • Ook om het rendement van de SCOP te kunnen garanderen, is onderhoud nodig. 

Het is ook afhankelijk van de situatie. Bij een kapper is meer onderhoud nodig door de chemische producten die in de lucht hangen, zoals haarlak. Dat zorgt voor extra vervuiling bij de binnenunit, en er zal dan 2 tot 3 keer per jaar onderhoud nodig zijn. Als de buitenunit in een vervuilde omgeving staat, zoals langs een drukke weg of bomen met bloesems, dan dient de buitenunit vaker schoongemaakt te worden.


Kan ik zelf een airconditioning plaatsen?

Als u handig en technisch bent dan kunt u een airconditioning plaatsen. Bij alle A-merken zitten goede werkinstructies. De airconditioning moet na de montage echter door een erkend  F-gassen monteur in bedrijf gesteld worden.

Inbedrijfstelling duurt ongeveer 3 uur. De installatie moet met stikstof afgeperst worden op 40 Bar.  Daarna gaat de monteur op zoek naar lekken met een lekzoeker door de installatie 30 minuten onder druk te laten staan.  Als de druk aanblijft, kan de monteur de stikstof afblazen en starten met het vacuümeren. Minimale eis voor het vacuüm is 2000 micron, en de installatie dient ten minste 30 minuten aan deze eis te voldoen .

Na de 30 minuten wordt het vacuüm gebroken met stikstof om vervolgens de procedure te herhalen. Blijft het vacuüm weer onder de wettelijke eis, dan is de installatie gesloten en kunnen er geen F-gassen  ontsnappen. Nu worden de F-gassen gevuld. Hierna kan de F-gassenmonteur de installatie testen op druk en temperatuur.

De hele procedure wordt geregistreerd met een certificaat/werkbon. 


Wat zijn de nadelen van een split/multi airconditioning?

De nadelen van een airconditioning is het ontvochtigen van de lucht. Hierdoor ontstaat er statische elektriciteit. Ook kan de droge lucht last veroorzaken aan ogen, vooral bij lensdragers. Een oplossing hiervoor is de Daikin URURU SARARA, die de lucht ook bevochtigt. Een ander nadeel is dat er een binnenunit in de woning of bedrijfspand komt, met daarnaast ook een buitendeel, wat over het algemeen niet als mooi beschouwd wordt. 


Heb ik recht op subsidie als particulier?

Het kabinet stelt vanaf 2016 subsidie beschikbaar voor particulieren die energiebesparende maatregelen treffen in hun woning: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidieregeling is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken om Nederlandse huishoudens en bedrijven te stimuleren  om voor duurzame verwarming te kiezen. De regeling loopt tot 21 december 2020 en het beschikbare budget wordt jaarlijks bepaald en gepubliceerd. 

De uitvoering van de subsidieregeling loopt via de RVO, dat wordt niet door ons geregeld. Met behulp van DigiD kan de subsidie hier worden aangevraagd, voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. 

Heb ik recht op subsidie als bedrijf?

 • Het kabinet stelt vanaf 2016 subsidie beschikbaar voor bedrijven die energiebesparende maatregelen treffen in hun bedrijfsruimte: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Wij regelen dit niet. Wilt u meer weten kijk dan op de volgende website: RVO

Let op: de voorwaarden voor het aanvragen van ISDE voor zakelijke gebruikers wijkt sterk af ten opzichte van de voorwaarden voor particulieren!

 • De energie-investeringsaftrek - EIA - is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie.

Met de EIA heeft u dubbel voordeel: lagere energiekosten én u betaalt minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een aanzienlijk deel van de totale investering maximaal 13,5 % die gemoeid gaat met het installeren van de airconditioning mag u aftrekken van uw fiscale winst! De SCOP waarde van uw installatie dient dan wel groter of gelijk te zijn aan 4 (situatie 2016).

Meer informatie over de EIA vindt u op de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia​

Milieu Investering Aftrek (M.I.A.)

Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken voor u als ondernemer. De M.I.A. geeft een extra aftrek op de fiscale winst. Die aftrek kan oplopen tot 36% van de kosten van een milieu investering in 2017.  Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.

 Meer informatie over de MIA vindt u op de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil

Afschrijving milieu-investeringen (Vamil)   

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, geeft een ondernemer de mogelijkheid eenmalig een investeringsaftrek te doen van 75%. Dit kan op de belastingen in die periode flink veel voordeel opleveren. Afhankelijk van de milieuvriendelijke investering is er 13,5%, 27% of 36% MIA van toepassing of alleen 75% VAMIL.   

Meer informatie over de MIA vindt u op de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil

 

© 2014 - 2020 koelklimaattechniekwebshop | sitemap | rss
Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitte (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Pinterest en diverse andere social media websites. De sociale media button staat afgebeeld en je klikt daarop, dan worden er door die sociale media partij cookies op jouw computer of mobiele apparaat geplaatst. Er worden video’s getoond die afkomstig zijn van derden, waaronder bijvoorbeeld YouTube. Koelklimaattechniek is niet verantwoordelijk voor de voorwaarden van derden en verwijst naar de voorwaarden van de volgende partijen: Facebook, Twitter, Google+, Pinterest Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals Kiyoh. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.